Elindult Hűségprogramunk! Ismerje meg a részleteket

Vasútmodellek

Vasútmodellek
Vasútmodellek

A vasútmodellek kategóriában megtalálalhatóak a mozdony modellek és a vontatott kocsi modellek is. Az egyedi vasútmodelleken kívül itt kereshet a szerelvénykészletek és a kezdőkészletek között is (az utóbbiak tartalmazzák a sínpályát is). A teherkocsi modellekhez különböző rakományokat is lehet vásárolni webáruházunkban. A digitális vasútmodell rendszerekhez is megtalálható minden kiegészítő, a dekóderek, a füst és hang generátorok, hangszórok, satöbbi.

Mielőtt vasútmodellezésbe kezdene fontos, hogy tisztában legyen a méretarányokkal, ugyanis nem minden vasútmodell kompatibilis egymással:

Méretarányok a vasútmodellezésben

A témáról bővebben már írtunk a blogunkon, amit ide kattintva érhet el. Dióhéjban a lényeg a következő:

A vasútmodellek nagy része az eredeti vonatokat mintázza, szabvány szerinti aránytartással. A modellek mérete meghatározza az épülő terepasztal és sínpálya méreteit is, ez alapján több arányszámmal, ún. méreataránnyal találkozhatunk.

 • A legelterjedtebb a H0, vagy Ho, azaz a fél-nullás méretarány, az arányszám itt 1:87-hez. A H0 nagy előnye, hogy rengeteg kiegészítő,épületmodell és vasútmodell szerezhető be.
 • A második legkedveltebb méretarány a TT, az 1:120-hoz kicsinyített modellekből már nem olyan széles a választék, mint a nagy testvérből, de cserébe sokkal kisebb helyen elfér a terepasztalunk, vagy a sínpálya. Helyhiányban szenvedőknek az egyik legjobb, kompromisszumos választás.
 • Akik a helyszűke miatt a TT-t is nagynak tartják ne keseredjenek el, az N (1:160)és Z (1:220) méretarányok már egy dohányzóasztalon vagy egy aktatáskában is elférnek. Az N méretarány a legalkalmasabb egy teljes nagyvasúti működés lemodellezésére, ha valaki szuper-realisztikus terepasztalt szeretne és helye is van hozzá ezzel a méretaránnyal egy átlagos szobában akár több fejpályaudvarnyi vágányt is elhelyezhet.

Ha bizonytalan maradt még, hogy pontosan milyen méretarány felelne meg a legjobban az igényeinek, akkor forduljon hozzánk bizalommal. E-mailben, telefonon vagy a közösségi oldalainkon is szívesen válaszolunk a kérdésekre. Szívesen várjuk üzletünkben is, itt saját szemével tudja összehasonlítani a különböző méreteket, síneket, vasútmodelleket.

Mozdony modellek

(dízelmozdony modellek, villanymozdony modellek és gőzmozdony modellek)

A mozdonyok, hasonlóan a nagyvasúthoz, a terepasztalokon is a vasúti szerelvény mozgatásáért felelnek. A vasútmodellek több-kevesebb sikerrel, de igyekeznek nagy pontossággal másolni az eredeti járműveket. A webáruházunkban megtalálható a vasút őskorából származó gőzmozdonyok modellje és legmodernebb mozdonyok kicsinyített másai is.

 • gőzmozdony modellek
 • dízelmozdony modellek
 • villanymozdony modellek
 • motorvonat modellek

Az egyszerűbb modell mozdonyok egyszerűen csak elhúzzák a rájuk kötött kocsikat. A kicsit bonyolultabb, kidolgozottabb verziók képesek hangot adni, füstöt fújni, vannak kamerával felszerelt modllek és még rengeteg egyéb funkció, aminek csak a képzeletünk szab határokat.

Korszakok és pályaszámok

Egy gyors kitérővel folytatnám a vasúti kocsi modellek előtt, ugyanis a méretarányokon kívül a profi modellezők még egyéb jellemzőkre is figyelnek a vasútmodellek kiválasztásakor. A terepasztalokon kinevezhetünk egy korszakot, amit szeretnénk bemutatni. Ez a korszak elég sok dolgot befolyásol, például egy jelenkori asztalon valószínűleg nem találunk gőzmozdonyt. A mozdonyok, kocsik és korszakok közti eligazodásban a korszak jelölés lesz segítségünkre. Ez Epoch, Ep, vagy csak szimplán 1-5.-ig (néha római számmal I-V.) jelölt korszakok a következők (MOROP NEM 813H ajánlás alapján, Magyarországra vonatkoztatva):

 • I. korszak 1846 – 1920
 • II. korszak: 1921-1945
 • III. korszak: 1946-1967
 • IV. korszak: 1968-1989
 • V. korszak:  1990-től napjainkig

Amíg a korszakot a vasútmodell dobozán, vagy a kísérőlapon, addig a pályaszámot a modell oldalára festve találjuk. A pályaszám gyakorlatilag vasúti járművek rendszáma. A profi modellezésben odafigyelnek arra, hogy egy szerelvényben, egy asztalon ne legyen kétszer ugyanaz a pályaszámú modell a pályán.

Személykocsi modellek és teherkocsi modellek

A vasúti szerelvény legnagyobb részét természetesen a színes vasúti kocsik teszik ki, így van ez a terepasztalokon is. A személykocsik és teherkocsik ugyanúgy rendelkeznek korszak és pályaszám adatokkal, mint a mozdonyok. Ezek segítségével rakhatunk össze a valóságnak megfelelő szerelvényeket. Amennyiben érdeklik a jelenleg futó szerelvény összeállítások, akkor nagy segítségére lesz a vonatosszealitas.hu honlap.

Rakományok

A teherkocsik jellegzetes kiegészítői a rakományok. A nyitott teherkocsik általában rakomány nélkül kerülnek forgalomba, ilyenkor a játék és/vagy a realisztikusabb megjelenés kedvéért érdemes különféle rakományokkal megpakolni. A rakomány kiválasztásakor a teherkocsi típusa befolyásoló tényező lehet (gyakorlatilag a megvásárolt rakománynak bele kell férnie a kocsiba)!

Szerelvénykészletek

A szerelvény készletek egy dobozban több vasútmodellt tartalmaznak. Két fő típusuk van:

 • szerelvénykészlet mozdonnyal és
 • szerelvénykészlet mozdony nélkül.

A szerelvénykészletek általában tematikusan kerülnek összeválogatásra, egymáshoz korszakban, vasúttársaság szempontjából kapcsolódó modelleket tartalmaznak.

Kezdőkészletek

A kezdőkészletek a legtakarékosabb megoldást jelentik, ha valaki nulláról szeretne elkezdeni vasútmodellezni. Ezek a csomagok tartalmaznak egy szerelvénykészletet, általában két kocsit és egy mozdony modellt, egy sínpályát (általában egy oválpályát) és a digitális központot vagy trafót.

A kezdőkészletek sínrendszereihez általában lehet kapni kiegészítő síncsomagokat, amikkel bővíthető a sínrendszer.

A profi vasútmodellezés és a játék

A fenti tudnivalók főleg akkor fontosak, ha profi vasútmodellező klubhoz csatlakozunk vagy egy valódi tájat, korszakot szeretnénk bemutatni a terepasztalon. Ha azonban csak úgy, l'art pour l'art építünk egy asztalt, akkor a legtöbb megkötéstől (a méretarány kivételével) nyugodtan el lehet tekinteni.